Spring naar content

Dieren

Doopvontschelp

© WWF-Canon / Tridacna gigas

Andere namenreuzenoester; reuzenmossel
WetenschappelijkTridacna gigas
Engelsgiant clam
VerspreidingIndische en westelijke Grote Oceaan
Biotoopkoraalrif
Voedselplankton, zwevend organisch materiaal, inwendig algen
Leeftijdmeer dan 100 jaar
Lengtetot 1,5 m
Gewichttot 260 kg

De geribbelde witte doopvontschelp werd vaak gebruikt in kerken als bak voor het doopwater (een doopvont). Het is het grootste en zwaarste schelpdier.

Hoewel de doopvontschelp zeewater filtert, komt hij voor het grootste deel op een andere manier aan zijn voedsel. In zijn vlezige mantel leven microscopisch kleine algjes. Overdag stulpt de schelp zijn kleurige mandel zo ver mogelijk uit zodat de algen zonlicht kunnen opvangen. De algen groeien en vermenigvuldigen zich binnen het weefsel van het schelpdier. Een deel wordt door de doopvontschelp gebruikt als voedsel, maar de relatie tussen de alg en de schelp mogen we toch wel een geval van symbiose noemen.

De doopvontschelp is gewild om zijn vlees en schelpen. Vooral grote exemplaren zijn daardoor op veel plaatsen verdwenen. Doordat de schelp doorgaans tussen het koraal zit ingegroeid, brengt het verzamelen ook veel schade aan het rif toe.

Dat doopvontschelpen gevaarlijk zijn voor duikers die vast zouden grijpen is een misverstand.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X