Spring naar content

Dieren

Japanse kuifibis

© WWF-NL / Christiaan van der Hoeven

WetenschappelijkNipponia nippon
Engelscrested ibis
VerspreidingChina: Qinling-gebied
Biotoopwetlands met bomen (nestgelegenheid)
Voedselamfibieën, kreeftachtigen, insecten, vissen (vooral modderkruipers)
Leeftijdtot 26 jaar (gevangenschap)
Lengteca. 75 cm

Het verspreidingsgebied van deze vogel strekte zich anderhalve eeuw geleden uit van Zuidoost-Siberië, Noordoost-China, Noord Korea tot en met Japan. Door jacht, verdwijnen van zijn leefgebied en gebruik van pesticiden nam hun aantal sterk af. In de jaren '60 en '70 werd gedacht dat deze soort zelfs helemaal was uitgestorven tot er in 1981 een kleine populatie van 7 dieren werd ontdekt waarvan slechts twee broedparen.

Dankzij projecten van onder andere het Wereld Natuur Fonds is de soort gered. Er zijn Japanse ibissen in gevangenschap gefokt en weer in het wild uitgezet. In het leefgebied van de ibis zijn rijstboeren overgeschakeld op biologische teelt waardoor het voedselaanbod voor de ibis toegenomen is. Daarnaast profiteert de Japanse kuifibis van de bescherming van het Qinling-gebied als reservaat voor de reuzenpanda, onder ander mogelijk gemaakt door een actie van de Nederlandse jeugdleden van het Wereld Natuur Fonds (WNF-Rangers).

Nu leven in het Chinese Qinling-gebergte ongeveer 630 Japanse kuifibissen in het wild. Samen met de 500 vogels in gevangenschap brengen die het totale aantal wereldwijd op 1100, waarmee het nog steeds een van de zeldzaamste vogelsoorten van Azië is.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X