Spring naar content

Dieren

Stompneusaap

© WWF-NL / Christiaan van der Hoeven

Andere namenRoxellana-stompneusaap; goudaap
WetenschappelijkRhinopithecus roxellana; Pygathrix roxellana
Engelsgolden snub-nosed monkey; snub-nosed monkey
VerspreidingCentraal China
Voedselbladeren, vruchten, zaden, korstmos
Lengte54 - 71 cm, staart 52 - 76 cm
Gewicht12,5 - 21 kg

Deze bijzondere aap met een dikke goudbruine vacht leeft in de koude bergwouden van China: deels in het zelfde leefgebied als de reuzenpanda. Zijn gezicht is lichtblauw en hij heeft bijna geen neus: de neusgaten zijn gedeeltelijk afgedekt met huidflapjes.

Dankzij zijn dikke vacht en pluimstaart - gebruikt als deken - kan de stompneusaap goed tegen de kou. In de winter daalt de temperatuur in zijn leefgebied tot onder het vriespunt.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X