Spring naar content

Dieren

Roerdomp

© WWF-NL / Joel Monster

WetenschappelijkBotaurus stellatus
EngelsEurasian bittern
VerspreidingEuropa, Aziƫ, Zuid-Afrika
Biotooprietmoerassen
Voedselvis, zoogdieren, amfibieƫn en ongewervelden
Lengte70 - 80 cm; spanwijdte 125 - 135 cm

De roerdomp laat zich makelijker horen - het lage gehoemp van het mannetje in het vroege voorjaar - dan zien. Hij leeft verborgen in rietmoerassen en heeft een perfecte camouflage met zijn licht- en donkerbruine lengtestepen. Bij naderend gevaar blijft hij stokstijf staan, met zijn snavel omhoog, waardoor hij nog minder opvalt. Hij blijft daarbij de omgeving echter nauwlettend in de gaten houden.

Het is geen kieskeurige jager en pakt de meeste kleine dieren die hem voor de snavel komen. Door de stand van zijn ogen kan hij goed diepte zien. In koude vrieswinters heeft de roerdomp het zwaar en komt hij soms door honger gedreven uit zijn beschutte omgeving.

In Nederland is de roerdomp nogal zeldzaam. Het aantal broedparen is de afgelopen 25 jaar ongeveer gehalveerd tot naar schatting minder dan 250.

 

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X