Spring naar content

Dieren

Oehoe

© WWF-NL / Mareille Meulenbeld

WetenschappelijkBubo bubo
Engelseagle owl
VerspreidingEuropa, Azië, Noord-Afrika
Voedseldiverse vrij grote prooien: vooral zoogdieren (vaak egels), vogels, reptielen
Leeftijd19 jaar, in dierentuin tot 68 jaar
Lengte65 - 75 cm, spanwijdte 155 - 175 cm
Gewicht2,4 - 3 kg

De oehoe is de grootste uil: 2 keer zo groot en 10 keer zo zwaar als een ransuil. Ook van de overige ruim tien oehoe's is 'de oehoe' de grootste: hij heeft bijvoorbeeld bijna het dubbele gewicht van de Amerikaanse oehoe. Van deze laatste soort onderscheidt de oehoe zich doordat hij oranje (soms oranje-gele) ogen heeft. De irissen van de Amerikaanse oehoe zijn lichtgeel.

Een mannetje dat een vrouwtje zoekt, laat zijn kenmerkende oehoe-roep horen. Het mannetje en vrouwtje blijven hun leven lang bij elkaar. Ze bewonen het zelfde territorium (tot 80 km2 groot) maar trekken daarbinnen niet vaak samen op. Het vrouwtje wordt tijdens het broeden door het mannetje gevoerd.

Door de jacht, verstoring en landbouwgif is de oehoe op veel plaatsen zeldzaam geworden. Dankzij bescherming komt hij op andere plaatsen wel weer terug. Sinds enkele jaren broedt de oehoe weer in Nederland: in Zuid-Limburg en in Gelderland.

 

Bekijk dit dier op WNF.nl.

Luister naar dit dier:

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X