Spring naar content

Dieren

Lippenbeer

© WWF-UK / WWF

WetenschappelijkUrsus ursinus; Melursus ursinus
Engelssloth bear; labiated bear
VerspreidingZuid Azië, met name India, Sri Lanka en Nepal
Voedselmieren, termieten, vruchten
Leeftijd34 jaar (in gevangenschap)
Lengte1,4 - 1,8 m; schouderhoogte 60 - 90 cm
Gewicht55 - 190 kg

De lippenbeer dankt zijn naam aan zijn eetgewoonten. Met zijn beweeglijke lippen zuigt hij mieren en termieten uit hun nest. Dat gaat extra gemakkelijk doordat de bovenste voortanden ontbreken.

Deze beer lijkt op de kraagbeer met zijn donkere, ruige vacht en lichte vlek op zijn borst in de vorm van de letter Y of U maar ziet er (nog) warriger uit. Anders dan de kraagbeer heeft hij ook op zijn oren lange, pluizige haren. Ook heeft de lippenbeer meer wit op zijn snuit dan de kraagbeer.

De lippenbeer komt voor in laaggelegen gebieden in zuidelijk Azië (vooral India). Hij heeft model gestaan voor Baloe uit Jungle-book.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X