Spring naar content

Dieren

IJseend

© WWF-NL / Harold van der Meer

WetenschappelijkClangula hyemalis
Engelslong-tailed duck; oldsquaw
VerspreidingNoorden van Noord-Amerika, Europa en Azië
Voedselschelpdieren
Lengte39 - 47 cm (exclusief staart); staart mannetje: 10 - 15 cm; spanwijdte 65 - 82 cm

Deze vrij kleine eend broedt langs poelen en moerassen in de noordelijke toendra. Hij overwintert vaak in grote groepen op zee op afstand van de kust en wordt dan ook in Nederland soms gezien.

Het mannetje heeft het gehele jaar een paar opvallende langgerekte staartveren (net als de pijlstaart-eend). Het verenkleed is bruin, zwart en wit maar is erg variabel omdat sommige delen twee en andere drie keer per jaar ruien.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X