Spring naar content

Dieren

Grote zaagbek

© WWF-NL / Martien Veldpaus

WetenschappelijkMergus merganser
Engelsgoosander
VerspreidingNoord-Europa, Noord-Amerika, Noord-Azië
Voedselvis
Lengte58 - 66 cm
Gewicht1,5 - 2 kg

Dit is de grootste van de zeven soorten zaagbekken. Zaagbekken zijn 'vreemde eenden in de bijt': deze eendachtigen hebben een smalle snavel met een gekromd uiteinde en een gezaagde binnenkant. Dat laatste geeft ze grip op glibberige visjes, hun belangrijkste voedsel.

De grote zaagbek kan uitstekend duiken en vliegt ondanks zijn vrij kleine vleugels 100 km/uur. Het vrouwtje heeft een grijs lichaam en een roodbruine kop met een kuif op het achterhoofd. Het mannetje is bleekroze met een zwarte rug en een groene kop.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X