Spring naar content

Dieren

Dwergooruil

© WWF / Martin Harvey

WetenschappelijkOtus scops
EngelsEurasian scops owl
VerspreidingEuropa, West en Midden Azië, Afrika
Voedselvooral insecten, ook spinnen, wormen, reptielen, vleermuizen en kleine vogels
Lengte16 - 20 cm
Gewicht60 - 125 gram

Dit kleine uiltje heeft twee veerpluimen op zijn kop. Soms zijn die 'oren' nauwelijks te zien, maar bij onraad zet hij ze rechtop.

Zijn grijze tot roodbruine verenkleed overdekt met een fijne zwarte tekening maakt hem overdag vrijwel onzichtbaar tegen boombast. Bij gevaar rekt hij zich uit en wiegt zachtjes heen en weer om zoveel mogelijk op een tak te lijken.

De dwergooruil jaagt vanuit een zitplaats, voornamelijk op insecten, die hij met een duikvlucht vangt. Hij heeft een lage, fluitende roep die hij met tussenpozen herhaalt.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X