Spring naar content

Dieren

Zwartsnavelooievaar

© WWF-Canon / Paul BARRUEL

WetenschappelijkCiconia boyciana
Engelsoriental white stork
VerspreidingOost-Azië
Biotoopwetlands, bossen
Voedselkleine gewervelden, grote insecten

Deze zeldzame ooievaar uit het oosten van Azië is wat zwaarder gebouwd dan 'onze' soort. Het meest opvallende uiterlijke verschil is de snavel: deze is niet rood maar zwart. De ogen zijn rood omrand en hebben een witte iris.

Ook deze ooievaar broedt in bomen of op andere hoge vrijstaande plaatsen, zoals op huizen en electricitietsmasten. Het vrouwtje is iets kleiner dan het mannetje. Ze legt 2 tot 6 eieren. De jongen zijn wit met een oranje snavel.

De zwartsnavelooievaar is sterk in aantal achteruit gegaan, vooral door ontginning van wetlands, ontbossing en gebruik van pesticiden. Waarschijnlijk zijn er ongeveer 2500 over. Hij broedt nog in het amoergebied. Uit Japan en Korea is hij als broedvogel verdwenen. In de winter trekt de zwartsnavelooievaar naar de monding van de Yangtse (China).

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X