Spring naar content

Dieren

Aziatische olifant

© WWF-Canon / Christy WILLIAMS

Andere namenIndische olifant
WetenschappelijkElephas maximus
EngelsAsian elephant, Indian elephant
VerspreidingZuid en Zuidoost-Azië
Voedselbladeren, schors, fruit, gras
Leeftijd60 jaar
Lengte5,50 - 6,40 m; schouderhoogte: 2,50 - 3 m (max. 3,50 m)
Gewicht2000 - 5000 kg

Na de Afrikaanse olifant is de Aziatische het grootste landdier. De Aziatische olifant heeft kleinere oren dan de Afrikaanse en een bolle rug. Bovendien hebben bij de Aziatische olifant de vrouwtjes geen slagtanden.

Hoewel de vrouwtjes ('koeien') dus niet om hun ivoor worden bejaagd, worden ze wel gevangen om te temmen. In gevangenschap planten ze zich zelden voort.

Vooral door het verdwijnen van de bossen zijn Aziatische olifanten uit een groot deel van hun oorspronkelijke leefgebied verdwenen. Naar schatting zijn er in het wild nog tussen de 25.600 en 32.750 over.

Het Wereld Natuur Fonds komt voor de Aziatische olifant op, onder andere door zijn leefgebied te beschermen en stroperij en handel in ivoor te bestrijden.

Er worden 3 of 4 ondersoorten van de Aziatische olifant onderscheiden (geschatte aantallen tussen haakjes):

  • Sumatraanse olifant, Elephas maximus sumatrensis (2400 - 2800)
  • Indische olifant, Elephas maximus indicus (20.000 - 25.000)
  • Sri Lankaanse olifant, Elephas maximus maximus (3160 - 4400)
  • Borneose dwergolifant (NB: pas recent als ondersoort beschouwd), Elephas maximus borneensis (minder dan 1500)
Meer informatie over het WNF soortenprogramma voor de Aziatische olifant.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X