Spring naar content

Dieren

Griend

© WWF-NL / Edo-Jan Meijer

Andere namenlangvingriend; langflippergriend
WetenschappelijkGlobicephala melas
Engelslong-finned pilot whale
Verspreidingwereldwijd, in de gematigde en koude zeeën
Voedselvooral inktvis
Leeftijd60 jaar (vrouwtje), 45 jaar (mannetje)
Lengte4 - 6 m, bij geboorte 1,8 - 2 m
Gewicht1.800 - 3.500 kg, bij geboorte 75 kg

De griend is een forse dolfijn met een platte snuit, een bol voorhoofd en een gekromde, vrij ver naar voren geplaatste rugvin. Grienden komen ook wel eens in de Noordzee voor en worden ook wel langflippergriend genoemd.

In de tropische en subtropische oceanen komt een iets andere soort griend voor, die de Indische griend of kortflippergriend genoemd wordt. Beide soorten maken tot 500 m diepe duiken om hun voedsel te bemachtigen.

De griend wordt vaak samen gezien met andere dolfijnensoorten. Er wordt nog elk jaar op de griend gejaagd bij de Faroër eilanden, waar ze in groepen aan land gedreven worden en vervolgens geharpoeneerd.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

Luister naar dit dier:

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X