Spring naar content

Dieren

Grijze walvis

© WWF-Canon / Gustavo YBARRA

WetenschappelijkEschrichtius robustus
Engelsgray whale
Verspreidingrond Alaska en de Bering zee (zomer), rond Vietnam en Baja California, Mexico (winter)
Voedselbodemdieren (wormen, kreeftjes, schelpdieren)
Leeftijdtot 80 jaar
Lengte12 - 16 m, bij geboorte 4,5 - 5 m
Gewicht20.000 - 30.000 kg

De grijze walvis is een baleinwalvis die zijn voedsel in ondiep water zoekt. Met zijn snuit woelt hij over de bodem en zeeft er met zijn korte, stevige balleinen allerlei bodemdiertjes uit.

De grijze walvis maakt lange trektochten. In de zomer trekken ze naar voedselrijke gebieden bij Alaska. De winter brengen ze door in warme streken. De trektocht langs de Amerikaanse westkust is bekend en vaak zijn de dieren vanaf het land goed te zien. Ze trekken dan massaal naar de San Ignacio Lagune in Mexico. In dat gebied worden veel boottrips georganiseerd om de walvissen van dichtbij te bekijken.

Omdat ze dicht aan de kust komen en vrij traag zwemmen, waren grijze walvissen een gemakkelijke prooi voor walvisvaarders. Daardoor stierven ze al in de 18e eeuw uit in de Noord-Atlantische Oceaan. In de Pacifische Oceaan wist de soort te overleven. Nadat de jacht gestopt was, is het aantal dieren dat in de winter rond Baja California verblijft toegenomen. De oostelijke Pacifische populatie is nu zelfs zo groot dat het voortbestaan van de soort niet meer in gevaar is. De westelijke Pacifische populatie heeft zich allerminst hersteld. De naar schatting 130 dieren worden ernstig bedreigd. De geplande bouw van olieplatforms in hun belangrijkste foerageergebied bij het Siberische eiland Schalin zou het einde van deze populatie kunnen betekenen.
 

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X