Spring naar content

Dieren

Bultrugwalvis

© WWF-Canon / Cat HOLLOWAY

Andere namenbultrug
WetenschappelijkMegaptera novaeangliae
Engelshumpback whale
Verspreidingwereldwijd
Voedselkrill en vis
Leeftijd50 jaar
Lengte11,5 - 15 m, bij geboorte 4,5 m
Gewicht20.000 - 30.000 kg, bij geboorte tot 2.000 kg

Deze walvis heeft opvallend lange borstvinnen. De staartvinnen verschillen onderling sterk. Walvisonderzoekers herkennen de individuen vaak aan de vlekken op de onderzijde van de staart.

De bultrug is vooral bekend vanwege de spetterende sprongen die ze soms boven het wateroppervlak maken. Ook hun gezang is indrukwekkend. Een lied kan wel een halfuur aanhouden en draagt kilometers ver. Het zijn alleen de mannetjes die zingen, vermoedelijk om hun territorium af te bakenen en om vrouwtjes aan te trekken.

De bultrug brengt de zomer door in koude wateren rond de polen, om te eten, en de winter in de tropen, om zich voort te planten.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

Luister naar dit dier:

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X