Spring naar content

Dieren

Noordse stern

© WWF-Canon / Olivier LANGRAND

WetenschappelijkSterna paradisaea
EngelsArctic tern
Verspreidinglangs kust Hoge Noorden, zee rond zuidpool; tussengelegen kusten als doortrekker
Voedselkleine visjes, kreeftachtigen en wormen
Lengte33 - 35 cm
Gewicht95 - 125 gr.

Er is geen dier ter wereld dat per jaar zoveel daglicht te zien krijgt als deze vogel. De noordse stern maakt namelijk elk jaar twee poolzomers mee. Dat kan alleen door een reis van twee maal zo'n 16.000 km te maken tussen het Noordelijke broedgebied en de zee ronde de zuidpool.

De noordse stern is ook in Nederland te zien - vooral als doortrekker - en wordt makkelijk verward met het visdiefje, die ook een zwart petje en een zwaluwstaart heeft en de zelfdemanier van vliegen: zwenken, fladderen en vaak op het wateroppervlak neervallen. Een veldkenmerk is de kleur van de snavel: bij het visdiefje is die oranje met een zwarte punt, bij de noordse stern egaal brood.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X