Spring naar content

Dieren

Pinguïns

© (c) WWF / Fritz PÖLKING

WetenschappelijkSphenisciformes; Spheniscidae
Engelspenguins
Verspreidingzuidelijke halfrond, vooral rond de zuidpool
Voedselvis, inktvis, kreeftachtigen
Aantal soorten17

De pinguïns zijn erg goed aangepast aan het leven in (koud) water. Ze kunnen niet vliegen. Lopen kunnen ze wel: rechtop met een waggelende gang.

Zwemmen en duiken kunnen ze als de besten, waarbij ze jacht maken op vis, inktvis en kreeftachtigen. Daarbij 'vliegen' ze met hun peddelvormige vleugels door het water. Hun verenpak is waterdicht en onder hun huid hebben ze een vetlaag die naast isolatie ook zorgt voor een goede stroomlijn. Ze komen alleen aan land om te broeden en te ruien (nieuwe veren krijgen).

Pinguïns leven vooral op en rond de zuidpool. Enkele soorten komen verder noordelijk voor, namelijk waar koude stromingen richting evenaar gaan.

Download het infoblad 'pooldieren'

Bekijk dit dier op WNF.nl.

Luister naar dit dier:

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X