Spring naar content

Dieren

Zeearend

© WWF-NL / Staffan Widstrand

Andere namenEuropese zeearend
WetenschappelijkHaliaeetus albicilla
Engelssea-eagle; white-tailed eagle; white-tailed sea-eagle
Biotoopwetlands, kusten
Voedselvis, (water)vogels, aas
Lengte77 - 95 cm; spanwijdte 230 - 244 cm
Gewicht5,2 - 6,9 kg (v); 3 - 4,6 kg (m)
Anders dan zijn naam doet vermoeden is de zeearend voornamelijk bij zoet water te vinden. Dankzij grootschalige natuurontwikkeling broedt deze indrukwekkende roofvogel ook in Nederland. Het eerste broedpaar vestigde zich in 2006 de Oostvaardersplassen.

Jonge vogels zijn nog geheel bruin, na enkele jaren krijgen ze een witte staart. Ook de gele ogen en gele snavel komen met de jaren. De kop wordt wel iets lichter maar nooit wit zoals bij de Amerikaanse zeearend.

De zeearend is een machtige jager. Hij grijpt vis uit het water en valt duikende watervogels keer op keer aan als ze bovenkomen. In de winter leeft hij voor een belangrijk deel van aas. Met zijn krachtige haaksnavel krijgt hij de buikwand van dode herten en andere grote dieren vaak als eerste open.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X