Spring naar content

Dieren

Grote nachtpauwoog

© WWF-NL / Jaap de Groot

WetenschappelijkSaturnia pyri
Engelsgiant peacock moth
Verspreidingzuidelijke helft Europa, Noord-Afrika, Klein-Aziƫ
Biotoopboomgaarden, parken, bosachtige gebieden in warme streken
Voedselrups: blad van o.a. peer, appel, pruim en tamme kastanje; de vlinders eten niet
Lengte10 - 13 cm spanwijdte
De grote nachtpauwoog is een van de grootste nachtvlinders van Europa. Hij dankt zijn naam aan de opvallende oogvlekken op zowel zijn voor- als achtervleugels. De toevoeging 'grote' heeft hij gekregen om hem te onderscheiden van de nachtpauwoog (Saturnia pavonia). Uiterlijk komen deze soorten sterk overeen maar Saturnia pyri is inderdaad een flinke slag groter en in Nederland veel zeldamer. Slechts af en toe wordt een verdwaald of mogelijk zelfs ontsnapt exemplaar in ons land waargenomen. In zuidelijk Europa, zoals Frankrijk, is deze vlinder aanzienlijk algemener.

Het mannetje is iets kleiner dan het vrouwtje en zijn antennes zijn sterk geveerd. Deze 'voelsprieten' zijn reukorganen. Ze zijn uitzonderlijk gevoelig voor een stof die het vrouwtje uitscheidt als ze vruchtbaar is. De mannetjes kunnen een vrouwtje van maar liefst 11 kilometer waarnemen. Ze worden ook aangetrokken - of beter: afgeleid - door licht. Als deze grote vlinders rond een straatlamntaarn fladderen, doen ze door hun formaat denken aan vleermuizen. Overdag rusten ze in struiken of op een muur. Ze zijn dan moeilijk te zien.

De eitjes worden in groepjes op een tak van een waardboom (bijvoorbeeld peer of appel) afgezet. De rupsen zijn vanaf juni te vinden. Ze overwinteren als pop in een papierachtige cocon meestal onder aan de stam van de boom waarop ze zich als rups hebben gevoed. De vlinders vliegen tussen half april en begin juli. Ze hebben geen roltong en voeden zich niet.



Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X