Spring naar content

Dieren

Zuidpoolkip

© WWF-NL / Corriana de Vaal

WetenschappelijkChionis alba; Chionis albus
Engelssnowy sheathbill
VerspreidingAntarctisch schiereiland, Falklandeilanden, zuiden van Zuid-Amerika
Biotoopkusten
Voedselkreeftachtigen, aas, eieren, afval
Lengte34 - 41 cm
Gewicht450 - 775 gram

De zuidpoolkip behoort niet tot de hoenders, zoals zijn naam doet vermoeden, maar bij de steltlopers, meeuwen en alken. Binnen deze orde vormt hij met nog één andere soort (het klein ijshoen) een familie die uitsluitend op en rond de Zuidpool voorkomt. Hier zijn het de enige vogels die geen zwemvliezen tussen de tenen hebben.

Zuidpoolkippen zijn echte schooiers. Ze zoeken voedsel langs de kustlijn en in broedkolonies van pinguïns. Naast afval en onbewaakte eieren of kuikens eten ze daar voedsel dat ze pinguïns laten uitbraken door ze onophoudelijk lastig te vallen.

Zelf broeden ze in een eenvoudig komvormig nest dat ze maken van wier, botjes, steentjes en veren. Hierin legt het vrouwtje twee tot vier eieren.


 

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X