Spring naar content

Dieren

Bunzing

© WWF-NL / W Lindeijer

WetenschappelijkMustela putorius
Engelspolecat
VerspreidingEuropa
Biotoopbossen, wetlands, landbouwgebied
Voedselknaagdieren, konijnen, kikkers en andere dieren
Lengte35 - 51 cm; staart: 12 - 19 cm
Gewicht0,7 - 1,5 kg
De bunzing is een van de zeven soorten marterachtigen die in ons land voorkomt. Hij is aanzienlijk groter dan de hermelijn en net iets kleiner dan de steenmarter. Het is een echte Europese soort en ontbreekt alleen in Ierland, Engeland en het noorden van Scandinavië. In Nieuw-Zeeland is de bunzing net als de wezel en de hermelijn uitgezet.

Op zijn gezicht heeft de bunzing een kenmerkend 'boevenmasker (minder duidelijk bij de jonge dieren op de foto), zijn lichaam is donker, ook op zijn buik. Anders dan de steenmarter en boommarter heeft de bunzing geen lichtgekleurde keel. De ondervacht van de bunzing is veel lichter van kleur dan de dekharen. Dat is vooral goed te zien als het dier zijn lichaam buigt: de 'buitenbocht' is dan duidelijk lichter dan de 'binnenbocht'.

De bunzing is een goede zwemmer maar een matige klimmer. Hij jaagt vooral op de grond op allerlei gewervelde dieren, zoals konijnen, muskusratten, muizen en kikkers. Soms legt hij een voorraad aan van kikkers die met een beet in ede rug verlamd heeft. Het territorium van de bunzing kan erg groot zijn. De terrrioria van mannetjes en vrouwtjes overlappen elkaar. Als hij zich bedreigd voelt, kan de bunzing een stinkende stof uitscheiden.

De bunzing kruist met de fret, maar het is niet onzeker of ze ook tot dezelfde soort behoren. Het is ook mogelijk dat de fret afstamt van de nauw aan de fret verwante steppebunzing (Mustela furo).


Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X