Spring naar content

Dieren

Kraanvogel

© WWF-NL / Rita Friebel

WetenschappelijkGrus grus
Engelscommon crane
VerspreidingEuropa, Aziƫ, Noord-Afrika
Biotoopwetlands
Voedselzaden, vruchten, insecten, kleine gewerelde dieren
Lengte120 cm
Gewicht5 - 6 kg
Dit is de kraanvogel die ook in Nederland te zien is tijdens de najaarstrek van Scandinavië naar Frankrijk, Spanje en Portugal. Ze trekken over het oosten van ons land en overnachten in venen en op heidevelden. Sinds 2001 is het zelfs een broedvogel.

De kraanvogel is een grote, statige vogel. Hij is overwegend donkergrijs met een zwarte kop, een witte vlek achter het oog en een rode vlek op de kruin.

In de broedtijd eten kraanvogels vooral dierlijk voedsel. Net als andere kraanvogels vertonen ze een mooie balts. Het nest wordt door het mannetje en vrouwtje samen gebouwd en verzorgd waarna ze ook de rest van het jaar samen blijven.


Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X