Spring naar content

Dieren

Witstaartstekelvarken

© WWF-NL / Ineke Kosten

WetenschappelijkHystrix indica
EngelsIndian crested porcupine
VerspreidingZuidwest- en Zuid-Aziƫ
Biotoopdivers (grasland, bos, bergen)
Voedselvruchten, wortels, zaden
Lengtetot 1 m
Gewichttot 14 kg
Het witstaartstekelvarken is een fors knaagdier. Hij is bedekt met lange stekels (elk tot éénderde van zijn lichaamslengte) die hem een goede bescherming tegen roofdieren geven. Als hij zich bedreigd voelt, schudt hij zijn staart, waarop holle stekels staan. Dit maakt een ratelend geluid. Als zijn belager daarvan niet afschrikt, kan het stekelvarken de aanval inzetten door achterwaarts op hem af te rennen. Soms zijn de verwondingen die hij zo aanricht ernstig. Zelfs panters en tijgers kan het witstaartstekelvarken zo van zich afhouden.

Het witstaartstekelvarken is vooral 's nachts actief. Overdag verblijft hij meestal in een zelfgegraven hol. Het vrouwtje krijgt jaarlijks een nest van maximaal vier jongen.

Omdat hij ook van landbouwgewassen eet, wordt het witstaartstekelvarken vaak door boeren gedood. Toch is hij niet bedreigd.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X