Spring naar content

Dieren

Zuidelijke tamandua

© WWF-Canon - Michel GUNTHER

Andere namenboommiereneter; zuidelijke tamandoea
WetenschappelijkTamandua tetradactyla
Engelssouthern tamandua
Verspreidingnoorden en oosten van Zuid-Amerika
Biotoopregenwoud, savanne
Voedseltermieten, mieren, bijen
Lengte53 - 88 cm; staart 40 cm
Gewicht3,5 - 8,5 kg

Deze miereneter heeft een wollige vacht. De dieren in het zuidoostelijke deel van hun verspreidingsgebied hebben een kenmerkende tekening: wit met een zwart 'hemd'. Anders dan de reuzenmiereneter heeft de tamandua geen pluimstaart maar een bijna kale grijpstaart. Die helpt hem met het klimmen in bomen waar hij naar termietennesten zoekt. Met de scherpe klauwen van zijn voorpoten breekt hij die open, waarbij de staart extra van pas komt als houvast. Hij zoekt ook voedsel op de grond. De klauwen kunnen ook als verdedigingswapen worden gebruikt.

Het vrouwtje krijgt over het algemeen één jong na een draagtijd van 4 tot 5 maanden. Daarna wordt het jong nog een tijd meegedragen als de moeder op pad is.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X