Spring naar content

Dieren

Baleinwalvissen

© WWF-Canon / Gustavo YBARRA

Andere namenbaardwalvissen
WetenschappelijkMysticeti
Engelsbaleen whales
Verspreidingzee├źn wereldwijd, meestal in diep water
Voedselvis, inktvis, kreeftachtigen (waaronder krill)
Leeftijdmogelijk tot 200 jaar (Groenlandse walvis)
Lengtemax. 6,5 m (dwergwalvis) tot max. 33 m (blauwe vinvis)
Gewichtmax. 3.500 kg (dwergwalvis) tot max. 190.000 kg (blauwe vinvis)
Aantal soorten13
Onderverdeling4 families

De walvissen worden onderverdeeld in de baleinwalvissen en de tandwalvissen. De tandwalvissen vormen de soortenrijkste groep, waar ook de dolfijnen en de bruinvissen (de kleinse walvisachtigen) bij horen. De baleinwalvissen zijn de grootste. De blauwe vinvinvis is zelfs het grootste dier aller tijden.

Deze groep onderscheidt zich door het bezit van baleinen: stevige, vezelige uitgroeisels aan de bovenkaak waarmee ze voedsel uit het zeewater zeven. Ze nemen een grote slok zeewater in hun rekbare keel en persen het water vervolgens tussen de baleeinen naar buiten.

Als grootste walvissen hebben de baleinwalvissen in het verleden zwaar te lijden gehad van de jacht. Het Wereld Natuur Fonds heeft zich met succes voor deze reuzen ingezet. Eén van de grootste successen was de instelling van het Antarctisch Walvis-reservaat in 1994.

Meer over het WNF soortenprogramma voor walvissen.

Download je spreekbeurt over walvissen en dolfijnen.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X