Spring naar content

Dieren

Kabeljauw

© (c) WWF-Canon / Ian HUDSON

Andere namenNoord-Atlantische kabeljauw
WetenschappelijkGadus morhua
Engelscod; Atlantic cod
VerspreidingNoordelijke Atlantische Oceaan, Noordelijke IJszee
Voedselvis zoals haring, sprot en spiering, bodemdieren
Lengte1,4 m (max.)
Gewicht25 kg (max.), vroeger exemplaren van 90 kg

Kabeljauwen zijn grote, in scholen levende vissen. Ze leven in de koelere wateren van de Atlantische Oceaan. In de Pacifische Oceaan leeft een iets andere kabeljauwsoort.

Kabeljauw is een belangrijke consumtievis. Vroeger werden kabeljauwen veel gevangen ten zuiden van New Foundland, maar daar zijn ze nu vrijwel verdwenen.

Ze jagen bij voorkeur boven zand- en slikbodems op zo'n 30 tot 80 meter diepte. Ze hebben een baarddraad die voorzien is van smaakzintuigen en ze helpt om vissen en bodemdieren in de omgewoelde bodem te vinden.

Kabeljauwen paaien in het vroege voorjaar, waarbij elk vrouwtje soms meer dan zes miljoen eitjes vormt. Jonge kabeljauw wordt gul genoemd.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X