Spring naar content

Dieren

Emoe

© WWF-Canon / Martin HARVEY

WetenschappelijkDromaius novaehollandiae
Engelsemu
VerspreidingAustraliƫ
Voedselvooral zaden, soms kleine dieren
Lengtehoogte tot 1,9 m
Gewichttot 60 kg

De emoe is een grote loopvogel uit Australië. Zijn verenpak lijkt op een vacht. De kleine vleugels gaan er geheel in verborgen. Lopend kan hij een bheoorlijke snelheid ontwikkelen en grote afstanden afleggen.

De paartijd valt in december en januari (zomer). Het mannetje maakt een eenvoudig nest onder begroeiing. Hierin legt het vrouwtje ongeveer tien donkergroene eieren. Het mannetje broedt de eieren in een kleine 2 maanden. In die tijd eet hij niet. Daarna verzorgt en bewaakt hij de jongen, die de eerste maanden nog gestreept zijn. Buiten de paartijd leven emoes in kleine groepen van hoogstens enkele tientallen dieren. Soms sluiten deze zich aan tot grotere groepen.

Doordat hij vooral zaden eet kan de emoe schadelijk zijn op graanakkers. Om die reden werd hij ooit zwaar vervolgd waarbij soms zelfs het leger werd ingeschakeld. In Tasmanië is hij uitgeroeid maar in Australië is hij plaatseliijk algemeen.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X