Spring naar content

Dieren

Berglemming

© Foto Natura/ Helio & van Ingen

WetenschappelijkLemmus lemmus
EngelsNorway lemming
VerspreidingScandinaviƫ, Noordwest-Rusland
Voedselkorstmos, mos, gras
Lengte13 - 15 cm, staart 2 cm
Gewicht50 - 150 gram

De berglemming is de bekende lemming die ondermeer in Noorwegen voorkomt. Hun bekendheid hebben ze voor een deel aan een Walt-Disney film te danken waarin ze massaal het water inrennen en verdrinken.

Lemmingen plegen niet bewust zelfmoord (de film was in scène gezet), maar op het moment dat er erg veel lemmingen zijn vallen er wel veel slachtoffers als de dieren hun overbevolkte geboortegebied ontvluchten. Gedreven door hun instinct beginnen de lemmingen dan te trekken, waarbij ze soms in groepen met elkaar meerennen. Stuit zo'n op hol geslagen groep op een rivier dan springen ze soms in het water in de hoop een ruimer leefgebied te vinden aan de overkant.

Lemmingen zijn zowel overdag als 's nachts actief. In de winter bouwt de lemming tunnels onder de sneeuw, om voedsel op de bodem te zoeken.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X