Spring naar content

Dieren

Jak

© WWF-Canon / John MacKINNON

Andere namenyak; bromrund
WetenschappelijkBos grunniens; Bos mutus
Engelsyak
VerspreidingHimalaya, Tibet
Voedselgras, kruiden, mossen
Leeftijdcirca 25 jaar
Lengtekop-romp tot 3,3 m, staart 60 cm, schouderhoogte 2 m
Gewichttot 525 kg

De jak - vroeger in het Nederlands gespeld als 'yak'- is een rund dat voorkomt op grote hoogten in de Himalaya: tot 6000 meter. Jaks hebben een langharige, zwarte vacht en ook de hoorns - soms bijna een meter lang - zijn donker. In Zuid- en Oost-Azië wordt de gedomesticeerde jak door veel volkeren als huisdier gehouden voor vlees, wol en melk en als lastdier.

De wilde jak is een stuk groter dan de tamme. In het wild is deze diersoort erg zeldzaam geworden: er zijn er naar schatting nog maar zo'n 500 op enkele afgelegen delen van het hooggebergte.

Jaks leven van nature in kudden van 20 tot 200 koeien en kalfjes, waar enkele stieren zich in de paartijd bij aansluiten.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X