Spring naar content

Dieren

Kameel

© WWF-Canon / Chris Martin BAHR

WetenschappelijkCamelus ferus bactrianus; Camelus ferus
EngelsBactrian camel
VerspreidingOost-Aziƫ: China, Mongoliƫ
Voedselgras, struiken, bladeren
Leeftijd20 - 45 jaar
Lengtekop-romp 2,5 - 3 m, staart 50 cm
Gewicht450 - 700 kg

De kameel heeft twee bulten op zijn rug in tegenstelling tot de dromedaris die er maar één heeft. Een kameel gebruikt zijn bulten vooral om vet op te slaan, zodat hij over een voedselvoorraad beschikt. Dat is handig voor een dier dat in de woestijn leeft waar soms wekenlang geen groen sprietje te vinden is. Bovendien komt bij de verbranding van vet water vrij. Een kameel kan lang zonder water. Hij zweet aanzienlijk minder dan andere zoogdieren.

In de winter heeft een kameel een dikke vacht. In de zomer valt die in grote plukken uit. Kamelen leven in groepen: harems met 6 tot 30 vrouwtjes, hun jongen en 1 volwassen man. Een vrouwtje werpt over het algemeen slechts één jong per keer na een draagtijd van 330 tot 410 dagen. Een pasgeboren kameel kan al na 1 uur lopen. Het jong wordt 1 tot 2 jaar lang gezoogd.

De wilde kameel is een zeldzame en ernstig bedreigde soort.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X