Spring naar content

Dieren

Bergzebra

© WWF-Canon / Martin HARVEY

WetenschappelijkEquus zebra
Engelsmountain zebra
VerspreidingAngola, Namibiƫ, Zuid-Afrika
Biotoophalfwoestijn
Voedselgrassen
Leeftijd20 jaar
Lengteschouderhoogte 1,2 - 1,5 m
Gewicht230 - 380 kg

De bergzebra is een vrij kleine soort. Hij is te herkennen aan een lap huid onder aan zijn keel (een 'wam' of 'kossem': ook bij sommige runderen aanwezig) en een kenmerkende streping ('ladder') op het achterste deel van zijn rug. Hij maakt vrijwel nooit geluid.

Bergzebra's leven in rotsachtige halfwoestijnen in het Zuiden en Zuid-Westen van Afrika. De Kaapse ondersoort was in het begin van de 20e eeuw bijna uitgeroeid: er waren nog slechts 27 dieren over. Er is een speciaal reservaat voor deze bergzebra's in Zuid-Afrika opgericht. Nu zijn er weer een paar honderd. De ondersoort uit Namibië en Zuid-Angola (de Hartmann zebra) is wat minder zeldzaam.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X