Spring naar content

Dieren

Jachtluipaard

© WWF-Canon / Roger HOOPER

Andere namencheeta
WetenschappelijkAcinonyx jubatus
Engelscheetah
Verspreidinggrote delen van Afrika, klein deel van West-Aziƫ
Voedselhazen, impala's, gazellen, jonge wrattenzwijnen
Leeftijd12 jaar
Lengte1,1 - 1,5 m, staart 60 - 80 cm
Gewicht21 - 72 kg

De jachtluipaard wordt ook vaak cheeta genoemd. Deze katachtige staat bekend als het snelste dier op het land. In een korte sprint kunnen ze snelheden van meer dan 100 km per uur halen en ze trekken net zo snel op als een Ferrari.

Jachtluipaarden jagen vaak midden op de dag. Dat maakt ze extra geliefd bij toeristen en filmmakers. Soms ondervinden de cheeta's last bij het jagen van al die toeschouwers. Een andere lastpak is de leeuw of een hyena die regelmatig buit van cheeta's afpakken of hun jongen doden.

Vroeger werd het jachtluipaard door de Egyptenaren en de Assyriers gebruikt als jachtdier. Hij moest op bevel achter een prooidier aangaan en deze na de vangst naar zijn begeleider brengen.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X