Spring naar content

Dieren

Reuzenpanda

© WWF-Canon / Bernard De WETTER

Andere namenpanda; grote panda; pandabeer; bamboebeer
WetenschappelijkAiluropoda melanoleuca
Engelsgiant panda; panda
VerspreidingMidden-China
Biotoophellingbossen met ondergroei van bamboe
Voedselbamboe
Leeftijd20 jaar (wild); in gevangenschap 37 jaar
Lengte1,2 - 1,8 m, staart tot 20 cm
Gewicht60 - 125 kg (in gevangenschap tot 180 kg), bij geboorte 100 gram

De reuzenpanda is een bijzonder beer met een kenmerkende zwart-witte tekening. De kop is wit met grote zwarte vlekken rond de ogen, zwarte oren en een zwarte neus. Het lijf is wit met een zwarte band over de schouders die overgaat in de zwarte voorpoten. Ook de achterpoten zijn zwart.

Zijn naam ontleent de reuzenpanda aan een eerder ontdekte Aziatische roofdiersoort waarmee hij overeenkomst vertoont. Dit roodbruine dier ter grootte van een forse kat was eerst als 'de panda' bekend. De nieuwe panda met het formaat van een sint-bernardshond kreeg daardoor de naam 'reuzenpanda' en de roodbruine panda werd de 'kleine panda'. In de loop van de tijd werd de zwarte-witte panda steeds bekender en tegenwoordig is de reuzenpanda 'de panda'. Volgens de huidige inzichten zijn de twee panda's niet nauw verwant. De reuzenpanda hoort bij de familie van de beren terwijl de kleine panda bij de familie van de wasberen is ingedeeld.

Het voedsel van de reuzenpanda bestaat vrijwel uitsluitend uit bamboe. Omdat hij dit voedsel als roofdier slecht kan verteren, moet hij er veel van eten. Een speciale aanpassing aan dit dieet is de extra ‘vinger’. Zoals bij alle beren steken vijf vingers naar voren. De panda heeft daarbij een polsbotje met een uitsteeksel. Dit uitsteeksel gebruikt hij als een soort duim, waarmee hij een bamboestengel met één hand kan vasthouden.

Panda's zijn uiterst zeldzaam. De soort komt uitsluitend voor in een aantal bamboebossen in de bergen van Centraal-China. Volgens de meest recente telling (periode 2011 tot 2014) zijn er 1864 exemplaren. Overigens betekent dat wel een stijging ten opzichte van de telling aan het begin van dit millennium, toen het aantal op 1600 werd geschat.

De panda is het symbool van het Wereld Natuur Fonds. Het Wereld Natuur Fonds zet zich dan ook vanaf haar oprichting voor de reuzenpanda en zijn leefgebied in.

Meer informatie

Meer over het WNF soortenprogramma voor de reuzenpanda.
Download het infoblad 'de panda'

 

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X