Spring naar content

Dieren

Port Jacksonhaai

© WWF-NL / Ralph Akkermans

WetenschappelijkHeterodontus portusjacksoni
EngelsPort Jackson shark
Verspreidinglangs de kust van Australiƫ (Oost, Zuid en Noord), Tasmaniƫ en incidenteel bij Nieuw-Zeeland
Voedselzee-egels, schelp- en schaaldieren
Lengtetot 170 cm (max. 237 cm)

Deze soort dankt zijn naam aan een haven bij Sydney. Hij komt met uitzondering van het Noorden langs de hele kust van Australië voor.

Hij behoort tot de familie van de stier- of vakenshaaien. Deze trage bodembewonende haaien hebben een brede vierkante kop. Ze hebben twee rugvinnen, elk met een stevige doorn aan de voorzijde. De eieren zijn spiraalvormig.

De Port Jacksonhaai is 's nachts actief. Overdag rusten meerdere haaien bij elkaar op de bodem. Hij is grijs tot lichtbruin met een kenmerkend patroon van donkere banden. Deze haai legt per keer 10 tot 16 eieren. Deze worden op gezamenlijke 'nestplaatsen' afgezet in rotsspleten. Het duurt een jaar voor ze uitkomen.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X