Spring naar content

Dieren

Zwarthandgibbon

© WWF-NL / Nico Rosseel

Andere namenoenka
WetenschappelijkHylobates agilis
Engelsagile gibbon
VerspreidingZuidoost-Aziƫ: Maleisiƫ, Sumatra, Zuidwest-Borneo
Voedselvruchten, bladeren, bloemen en insecten
Lengte40 - 60 cm, geen staart
Gewicht6 kg

De kleur van deze apen is variabel: lichtgeel, roodbruin, bruinzwart. Het mannetje heeft witte wenkbrauwen en wangen, het vrouwtje alleen witte wenkbrauwen.

Gibbons zijn echte bosbewoners die razendsnel door de bomen slingeren met hun extreem lange armen. Hun vier vingers gebruiken ze daarbij als een haak, de duimen zijn maar klein en staan ver naar achteren. Aan hun voeten hebben ze wel een lange grote teen, die naar de andere tenen toebewogen kan worden (opponeerbaar) zoals de duim bij ons. Zo kunnen ze er beter mee grijpen en kunnen ze rechtoplopend over takken rennen.

Gibbons leven in gezinsverband: vader, moeder en doorgaans twee jonge dieren. Een paar gibbons krijgt zo om de 2 tot 3 jaar een jong dat vaak tot zijn achtste levensjaar bij het gezin blijft. Gibbons maken veel geluid om hun territorium af te bakenen. Het gehuil is tot 4 kilometer ver te horen.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X