Spring naar content

Dieren

Doodshoofdaapje

© WWF-Canon / Martin HARVEY

WetenschappelijkSaimiri sciureus
Engelssquirrel monkey
VerspreidingMidden-Amerika, van Costa Rica tot Panama
Voedselvruchten, zaden, insecten en andere kleine dieren
Lengte25 - 35 cm, staart 40 cm
Gewicht0,5 - 1 kg

Het doodshoofdaapje dankt zijn naam aan de witte randen om zijn ogen, maar het is juist een erg aantrekkelijk beestje (bekend als meneer Nilsson van Pipi Langkous).

Deze aapjes leven over het algemeen in groepen van zo'n 50 leden, maar soms zijn het er wel 300. Doodshoofdaapjes zijn overdag actief en struinen dan hoog door de bomen. Af en toe komen ze ook naar beneden om voedsel te zoeken.

Ze kunnen hun staart gebruiken tijdens het klimmen om de balans te houden door hem om een tak heen te slaan. Ze vallen vaak ten prooi aan wilde katten, roofvogels en pythons.

Er bestaan nog vier andere soorten doodshoofdaapjes die in het noorden en midden van Zuid-Amerika leven.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X