Spring naar content

Dieren

Zuid-Chinese tijger

© WWF-Canon / John MacKINNON

Andere namenChinese tijger
WetenschappelijkPanthera tigris amoyensis
EngelsSouth China tiger; Amoy tiger; Xiamen tiger
Verspreidingzuidelijk (zuidoost) en centraal China
Voedselgrotere prooien (vooral hoefdieren)
Lengtetot 2,55 m (zonder staart)
Gewichttot 150 kg

De Zuid-Chinese tijger is de zeldzaamste nog bestaande ondersoort van de tijger en is mogelijk zelfs in het wild uitgestorven. Hij hoort thuis in de graslanden, bossen en bergen van zuidelijk China.

Deze tijger is net iets kleiner dan de Indo-Chinese. De grondkleur is vergeleken met de andere tijgers vrij donker rood, de lichte kleur van de buik loopt niet door over de flanken.

In de jaren 1950 werden Zuid-Chinese tijgers beschouwd als schadelijk wild. Toen waren er naar schatting nog 4000, maar dat aantal nam zeer snel af. Vanaf de jaren '80 kreeg de Zuid-Chinese tijger wettelijke bescherming, maar sinds die tijd zijn ze niet meer in het wild waargenomen. In Chinese dierentuinen zijn er bij elkaar nog enkele tientallen, waaronder door inteelt verzwakte en mogelijk niet raszuivere dieren. De toekomst voor deze ondersoort ziet er somber uit.


Meer over het WNF soortenprogramma voor de tijger.
Download het infoblad 'de tijger'

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X