Spring naar content

Dieren

Przewalskipaard

© WWF-Canon / Hartmut JUNGIUS

WetenschappelijkEquus przewalskii
EngelsPrzewalki's horse; Przewalki's wild horse
VerspreidingMongoliƫ
Biotoopsteppen
Voedselgras
Lengte2,2 - 2,6 m, staart 80 - 110 cm
Gewicht200 - 300 kg

Dit kleine, stevige paard met rechtopstaande manen werd in 1879 door de Russische zoöloog Nicolai Michailowitsch Przewalski ontdekt in het grensgebied tussen Mongolië en China. Het verspreidingsgebied van deze laatste wilde paardensoort was toen al sterk ingekrompen. Mogelijk kwamen ze zelfs tot in West-Europa voor: hier zijn grottekeningen van paarden gevonden die veel op het Przewalskipaard lijken. Er zijn kort na de ontdekking dieren gevangen die in dierentuinen terecht zij gekomen. In 1968 werd voor het laatst Przewalskipaarden in het wild gezien. In gevangenschap is hun aantal weer aanziendlijk gegroeid: aind 20e eeuw waren er ongeveer 1500. Vanaf 1990 zijn er enkele tientallen in het Mongoolse Nationaal Park Hustain Nuruu uitgezet.

Mogelijk is het Przewalskipaard de (of een)voorouder van het huispaard. Tegenwoordig wordt het huispaard echter meestal tot een aparte soort (Equus caballus) gerekend.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X