Spring naar content

Dieren

Muskusos

© WWF-Canon / Klein HUBERT

WetenschappelijkOvibos moschatus
Engelsmuskox
Verspreidingnoorden van Noord-Amerika, Groenland; ge├»ntroduceerd in Scandinavi├ź
Biotooptoendra
Voedselbladeren, knoppen, gras, korstmos
Lengte1,9 - 2,3 m, staart 10 cm
Gewicht200 - 410 kg

De muskusos is het noordelijkste voorkomende hoefdier. Hij is meer verwant met geiten dan met runderen.

De muskusos is zwaar gebouwd. Zowel het mannetje als het vrouwtje heeft hoorns die net als bij een buffel de bovenkant van de schedel bedekken. Hij heeft een dikke wollige ondervacht en een bovenvacht met vooral in de winter erg lange, afhangende haren.

Zijn naam dankt de muskosos aan de sterke geur van de mannetjes in de paartijd. Om een harem te veroveren vechten bronstige mannetjes door hard met de koppen tegen elkaar te slaan. Ter verdediging tegen met name wolven vormt een kudde soms een kring om de jonge dieren, met de koppen naar buiten gericht.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X