Spring naar content

Dieren

Walrus

© WWF-Canon / Wim VAN PASSEL

WetenschappelijkOdobenus rosmarus
Engelswalrus
VerspreidingNoordelijke Atlantische en Stille Oceaan, dicht bij het pakijs
Voedselschelpdieren, stekelhuidigen en kreeftachtigen
Leeftijdtot 40 jaar
LengteAtlantische walrus: mannetje 3 m, vrouwtje 2,5 m, bij geboorte 140 cm. Pacifische walrus: mannetje 3,6 m, vrouwtje 2,6 m, bij geboorte 140 cm
GewichtAtlantische walrus: mannetje 1200 kg, vrouwtje 750 kg, bij geboorte 50 kg. Pacifische walrus: mannetje 1600 kg, vrouwtje 1250 kg, bij geboorte 60 kg
Aantal soorten2 ondersoorten

De walrus neemt een aparte plaats in naast de zeehonden en zeeleeuwen: de voorpoten lijken op die van een zeeleeuw en de achterpoten meer op die van een zeehond.

Hij heeft opvallende slagtanden en een borstelsnor. Zijn huid is kaneel-bruin van kleur en wordt lichter naarmate de dieren ouder worden. Ook als de dieren koud zijn (als ze net uit het water komen) zijn ze licht van kleur.

Het voedsel van de walrus bestaat uit bodemdieren, zoals oesters. Hij vindt die op de tast met zijn snorharen. Daarna maakt hij ze vrij door een waterstraal over de bodem te blazen en het schelpdier uit de schelp te zuigen.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

Luister naar dit dier:

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X