Spring naar content

Dieren

Amazonedolfijn

© WWF-Canon / Michel ROGGO

Andere namentucuxi
WetenschappelijkSotalia fluviatilis
Engelstucuxi
VerspreidingAmazonegebied, Orinoco
Voedselvis
Lengte1,3 - 1,8 m, bij geboorte 70 - 80 cm
Gewicht35 - 40 kg
Formeel behoort de amazonedolfijn tot de zeedolfijnen en hij lijkt dan ook niet op een echte rivierdolfijn als de orinocodolfijn. Uiterlijk heeft hij meer weg van een tuimelaar. Hij is wel een stuk kleiner en zijn snuit is in verhouding wat langer, zijn flippers breder en zijn rugvin korter en meer driehoekig. Anders dan de orinocodolfijn springt hij veel en komt hij in de regentijd zelden in de overstroomde wouden. Hoewel amazonedolfijnen stroomversnellingen mijden spelen ze soms wel langs snelstromende delen van de rivier. Deze dolfijn wordt meestal alleen of in paren gezien maar kan in een groep van maximaal tien dieren voorkomen. Hij jaagt vooral op kleine scholenvis.

Visserij vormt plaatselijke een bedreiging voor deze soort. Net als de orinocodolfijn wordt hij ook opzettelijk gedood om zijn vlees als aas te gebruiken bij de omvangrijke visserij op meervallen (‘mota’). Daarnaast vormt versnippering en degradatie van zijn leefgebied door aanleg van stuwdammen voor elektriciteitsproductie een bedreiging.

Het is niet bekend hoeveel amazonedolfijnen er in totaal zijn en in welke mate hij bedreigd wordt. Zijn verspreidingsgebied is in ieder geval nog groot. In Colombia en Ecuador wordt hij als kwetsbaar beschouwd.

De vergelijkbare dolfijn die langs de kust van Brazilië, Venezuela en noordelijker voorkomt, wordt tegenwoordig beschouwd als een andere soort (Sotalia guianensis). Ook de vergelijkbare dolfijnen in de Orinoco horen misschien tot die laatste soort.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X