Spring naar content

Dieren

Haringhaai

© WWF-Canon / Doug Perrine

Andere namenneushaai
WetenschappelijkLamna nasus
Engelsporbeagle; porbeagle shark
Verspreidingnoordelijke Atlantische Oceaan, zuidelijke delen oceanen Zuidelijk Halfrond
Biotoopgematigde en koudere zee├źn
Voedselvis, inktvis
Leeftijdtot 50 jaar
Lengte2 - 2,5 m (vrouwtje; record 3,5 m); 1,5 - 2 m (mannetje)
Gewichtmax. 250 kg
Deze middelgrote haai komt ook in de Noordzee voor. Het is een actieve jager die hoge snelheden kan halen. Hij heeft een gedrongen lichaam en een puntige snuit. De tanden hebben naast het lange centrale deel nog twee kleine punten. De achterzijde van de rugvin is wit en niet verbonden met de rug. Aan weerszijden van de staartbasis zit een richel.

Net als veel andere haaien is deze soort levendbarend. Gewoonlijk ontwikkelen zich elk jaar vier jongen in de eileider van de moeder. Daar voeden ze zich met onbevruchte eieren. Bij de geboorte zijn deze al 60 tot 80 cm lang.

De haringhaai is onder andere vanwege de trage voortplanting gevoelig voor overbevissing. Sinds 2013 heeft hij als een van de weinige haaiensoorten bescherming gekregen via CITES. De internationale handel in (delen van) deze soort is daarmee aanm banden gelegd.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X