Spring naar content

Dieren

Boliviaanse rivierdolfijn

© WWF / Fernando Trujilio / FUNDACIÓN OMACHA

Andere namenbufeo
WetenschappelijkInia boliviensis
EngelsBolivian river dolphin; bufeo
VerspreidingBolivia (stroomgebied Amazone)
Biotooprivieren, meren, overstroomd woud
Voedselvissen en kreeftachtigen
Lengtetot 2 m
De Boliviaanse rivierdolfijn werd tot voor kort als ondersoort van de orinocodolfijn beschouwd maar heeft nu de status van een zelfstandige soort. Hij komt in levenswijze en uiterlijk met de orinocodolfijn overeen maar is daarvan gescheiden door de Madeira-stroomversnellingen tussen Bolivia en Brazilië.

Net als de wat grotere orinocodolfijn is de Boliviaanse rivierdolfijn een typische rivierdolfijn. De kop is hoog en rond, de flippers zijn breed en de rugvin is niet veel meer dan een lage richel. De ogen zijn klein: hij maakt vooral gebruik van echolocatie. Daarbij speelt het bolle voorhoofd, waarin zich de zogenaamde ‘meloen’ bevindt, een belangrijke rol. De vorm van de meloen en daarmee het voorhoofd kan veranderen. De nek is flexibel. Zijn huidskleur varieert van roze tot donkergrijs.

In de regentijd trekt de Boliviaanse rivierdolfijn het overstroomde bos in. Dankzij zijn flexibele lichaam kan hij goed tussen de stammen en takken zwemmen. Voor de rest is er weinig over het leven van deze soort bekend. Waarschijnlijk komt het grotendeels overeen met dat van de orinocodolfijn. Ook de bedreigingen van deze soorten komen overeen. De Boliviaanse rivierdolfijn heeft bovendien te lijden onder kwikvervuiling veroorzaakt door goudzoekers.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X