Spring naar content

Dieren

Slurfspitsmuis

© WWF-NL / Kim van Drielen

Andere namenkortoorolifantspitsmuis
WetenschappelijkMacroscelides proboscideus
Engelsshort-eared elephant-shrew
VerspreidingNamibiƫ (W en Z), Zuid-Afrika (W), Botswana (uiterst Z)
Biotoophalfwoestijn, droge steppe
Voedselvooral termieten en andere insecten, ook wortels, scheuten en bessen
Lengte9 - 12 cm; staart 10 - 14 cm
Gewicht30 - 50 gram
De slurfspitsmuis behoort niet tot de insecteneters - waaronder de spitsmuizen vallen - maar tot de aparte orde van de olifantspitsmuizen. Oppervlakkig heeft hij wat van een muis met een slurfachtige neus, lange poten en een vrij langharige, zachte, geelbruine vacht. Anders dan bijna alle andere olifantspitsmuizen heeft deze soort geen ring van lichtgekleurd haar rond de ogen. Ook zijn de oren korter en ronder dan bij de andere soorten.

Na een draagtijd van ongeveer acht weken worden één of twee volledig behaarde jongen geboren die al direct actief zijn. Het vrouwtje heeft zes tepels.

Dit zoogdiertje leeft in open doornstruikvegetaties met zandige of kiezelrijke bodem. Vaak graaft hij een ondiep hol onder een struik met een hoofdingang en een nooduitgang. Soms bewoont hij een door een knaagdier gegraven hol. Hij is vooral overdag actief, maar verschuift in gebieden met veel predatie zijn activiteit naar de schemering.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X