Spring naar content

Dieren

Bladhert

© WWF-Nepal / Panthera - Alan Rabinowitz

Andere namenbladmuntjak; Putao muntjak
WetenschappelijkMuntiacus putaoensis
Engelsleaf deer
Biotoopdicht bos, 450 tot 600 meter
Lengteschouderhoogte 60 tot 80 cm
Gewichtca. 11 kg

Het bladhert is verreweg de kleinste van de elf bekende soorten muntjaks en de laatste soort die is ontdekt: in 1999. Bij plaatselijke jagers was het hertje al wel bekend en werd het 'bladhert' genoemd omdat het door zijn geringe omvang in één enkel fors blad gewikkeld kon worden. Toen wetenschappers een karkas aantroffen, dachten ze eerst dat het een jong exemplaar van een reeds bekende soort was. DNA-onderzoek wees uit dat het om een volwassen exemplaar van een tot dan toe voorde wetenschap onbekende soort ging. Aanvankelijk is de soort alleen in de buurt van de stad Putao in Myanmar gevonden, waaraan hij zijn wetenschappelijke naam dankt. Later (2002) is hij ook in Arunachal Pradesh (uiterste noordoosten van India) aangetroffen.

Het mannelijke bladhert heeft een erg klein, onvertakt geweitje (nauwelijks 3 cm) dat zoals gebruikelijk bij herten ontbreekt bij het vrouwtje. Uitzonderlijk is dat de vrouwtjes net als de mannetjes verlengde bovenhoektanden hebben, bij andere muntjaks hebben alleen de mannetjes zulke slagtanden. Tevens ongebruikelijk is dat jonge bladherten niet gevlekt zijn zoals de meeste andere hertenkalfjes.

Meer over deze en andere recent ontdekte soorten in de oostelijke Himalaya is te lezen in het WWF-rapport The Eastern Himalayas - Where Worlds Collide (Engelstalig)

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X