Spring naar content

Dieren

Noordse stormvogel

© WWF-NL / Leo Vogelenzang

WetenschappelijkFulmarus glacialis
Engelsfulmar; Northern fulmar
Verspreidingnoordelijk deel Oceanen, Noordpoolgebied
Voedselvis, inktvis en kreeftachtigen (krill)
Lengte45 - 50 cm
Gewicht700 - 850 gram

Deze stormvogels houden zich op boven noordelijke zeeën, waar ze onafgebroken over de golven scheren. Ze blijven graag in de buurt van schepen in de hoop dat ze wat visafval kunnen bemachtigen. Hun aantal is de laatste tweehonderd jaar zelfs flink toegenomen sinds er op grotere schaal wordt gevist in de Atlantische oceaan.

De Noordse stormvogel vangt zelf vis door naar een plek te zweven waar waterdieren dicht aan het oppervlak zwemmen. Ze strijken dan neer en pikken op het waterdobberend naar de beestjes. Soms duiken ze ook naar een prooi, maar heel diep komen ze niet.

Noordse stormvogels nestelen op rotsrichels aan de kust (klippen). Het vrouwtje legt één ei dat door beide vogels wordt uitgebroed. De eerste twee weken blijft een van de twee ouders bij het jong om het te verdedigen, bijvoorbeeld door hun stinkende maaginhoud naar een belager te spuwen. Daarna is het jong tijden alleen, het kan zichzelf inmiddels verdedigen door stinkende olie te spugen.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X