Spring naar content

Dieren

Afrikaanse olifant

© WWF-Canon / Martin HARVEY

Andere namenAfrikaanse savanneolifant; savanneolifant, bosolifant
WetenschappelijkLoxodonta africana
EngelsAfrican elephant
VerspreidingAfrika ten zuiden van de Sahara
Biotoopsavanne, regenwoud
Voedselgras, twijgen, bladeren en schors
Leeftijd70 jaar
Lengteschouderhoogte tot 3,7 m (max. 4,2 m)
Gewichttot 6000 kg (max. 12.250 kg)

De Afrikaanse olifant is het allergrootste landdier ter wereld. Afrikaanse olifanten hebben grotere oren dan de Aziatische. Bovendien hebben bij de Afrikaanse olifanten ook de vrouwtjes slagtanden.

Er worden twee ondersoorten onderscheiden: de savanneolifant en de bosolifant. De savanneolifant wordt aanzienlijk groter dan de bosolifant en zijn slagtanden zijn meer gebogen. Daarnaast heeft de bosolifant rondere oren. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat deze ondersoorten zoveel verschillen dat ze mogelijk als aparte soorten beschouwd kunnen worden.

Van alle olifanten heeft de Afrikaanse olifant waarschijnlijk het meest te lijden gehad van stroperij om het ivoor. Het Wereld Natuur Fonds komt onder andere voor de olifant op door zijn leefgebied te beschermen en door de handel in ivoor te bestrijden.

Meer informatie over het WNF soortenprogramma voor de olifant.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X