Spring naar content

Dieren

Javaanse neushoorn

© WWF-Canon / Mike GRIFFITHS

WetenschappelijkRhinoceros sondaicus
EngelsJavan rhinoceros
VerspreidingJava (Indonesiƫ), recent uitgestorven in Vietnam
Voedselbladeren, twijgen
Leeftijd40 jaar
Lengte3 - 3,5 m
Gewicht900 - 1.400 kg (max. 1.900)

De Javaanse neushoorn is het meest verwant met de Indische neushoorn. Net als die soort heeft hij maar een hoorn (bij het vrouwtje is die klein of zelfs afwezig) en een geplooide huid.

Het leefgebied van de Javaanse neushoorn strekte zich ooit van India tot een groot deel van Indonesië. Nu leven alleen nog in Java ongeveer vijftig dieren. Daarmee is het een van de zeldzaamste dieren ter wereld.

In 1988 werden geheel onverwacht enkele exemplaren ontdekt in Vietnam (Nationaal Park Cat Tien). In 2011 heeft een onderzoek van het WNF helaas aangetoond dat deze neushoorns zijn verdwenen. Het is vrijwel zeker dat stroperij de oorzaak is dat de laatste Javaanse neushoorns op het Aziatische vasteland nu zijn uitgestorven.

Behalve de jacht is vooral het verdwijnen van het regenwoud de oorzaak van zijn achteruitgang. Het Wereld Natuur Fonds steunt neushoorn-bescherming en onderzoek in het reservaat Ujung Kulon op Java. In dat reservaat is het aantal Javaanse neushoorns sinds kort weer stabiel maar uiterst kwetsbaar.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X