Spring naar content

Dieren

Wilde hond

© WWF-Canon / Frederick J WEYERHAEUSER

Andere namenhyenahond; Afrikaanse wilde hond
WetenschappelijkLycaon pictus
EngelsAfrican wild dog; painted hunting dog; painted dog
VerspreidingAfrika ten zuiden van de Sahara met uitzondering van regenwoud
Voedselhoefdieren
Leeftijd10 jaar
Lengte80 - 110 cm, staart 40 cm
Gewicht20 - 35 kg

De wilde hond heeft grote ronde oren en lange poten. Zijn vacht heeft een warrelig 'geschilderde' bruin-wit-zwarte tekening die bij elk individu anders is. Wel hebben de meeste wilde honden een zwarte snuit, zwarte streep over het voorhoofd en witte staartpunt.

Wilde honden leven in groepen van soms meer dan 30 dieren. Daarvan plant alleen het dominante paar zich voort. Een jagende meute kan prooien bemachtigen die zeker tien keer zo zwaar zijn als zijzelf, zoals een gnoe of een zebra. Ze putten hun prooi uit en trekken hem dan naar de grond.

De wilde hond is erg zeldzaam geworden doordat hij wegens een slechte naam zwaar vervolgd is. Een eeuw geleden waren er naar schatting een half miljoen en kwam de soort in grote delen van Afrika voor. Nu zijn er nog hoogstens 5500 exemplaren over in geïsoleerde populaties, voornamelijk in Zimbabwe, Zuid-Afrika (Krugerpark), Tanzania en Zambia. In Zambia bevindt zich op het ogenblik de grootste populatie, namelijk ongeveer 430 exemplaren.

Het Wereld Natuur Fonds steunt een project ter bescherming van wilde honden in Zambia. Hierbij wordt onder andere voorlichting gegeven om dit roofdier van zijn slechte naam af te helpen. Ook moeten er verbindingszones komen tussen geïsoleerde natuurgebieden om inteelt te voorkomen.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X