Spring naar content

Dieren

Borneose orang-oetan

© WWF-Canon / Alain COMPOST

Andere namenBorneose orang-oetang
WetenschappelijkPongo pygmaeus
EngelsBornean orang-utan; Borneo orang-utan
VerspreidingBorneo
Biotooptropisch regenwoud
Voedselfruit
Leeftijd50 jaar
Lengtetot 1,4 m (staand mannetje)
Gewichttot 90 kilo
Onderverdeling3 ondersoorten (centrale Borneose orang-oetan, noordwestelijke Borneose orang-oetan en noordoostelijke Borneose orang-oetan)

De orang-oetan is een mensaap met een roodbruine vacht. Orangs leven bij voorkeur hoog in de bomen van het oerwoud. Hun naam betekent dan ook 'bos-mens'.

Tot voor kort werden de orang-oetans van Borneo en Sumatra als twee verschillende ondersoorten beschouwd. Volgens de meest recente opvattingen verschillen ze voldoende om ze als twee verschillende soorten te zien: de Borneose orang-oetan (Pongo pygmaeus) en de Sumatraanse orang-oetan (Pongo abelii).

De Borneose orang-oetan is in vergelijking met de Sumatraanse wat minder verfijnd: zijn bouw is wat grover en de vacht is gemiddeld donkerder en stugger. Het duidelijkst komt het verschil tot uiting bij de dominante mannetjes. Bij de Borneose orang-oetan staan de wangflappen naar voren gericht waardoor het gezicht een komvorm krijgt, de Sumatraanse orang-oetan heeft meer een schijfvormig gezicht.

Van de Borneose orang-oetan worden nu drie ondersoorten onderscheden: de Noordwest-Borneose orang-oetan (P. p. pygmaeus), de Centraal-Borneose orang-oetan (P. p.wurmbii) en de Noordoost-Borneose orang-oetan (P. p.morio).

Vooral doordat de hoeveelheid oerwoud sterk is afgenomen in Indonesië, is het aantal orangs sterk achteruitgegaan. Van de Borneose orang-oetan zijn er ongeveer 57.000 over.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X