Spring naar content

Dieren

Bonobo

© WWF-Canon / Martin HARVEY

Andere namendwergchimpansee
WetenschappelijkPan paniscus
Engelsbonobo; pygmy chimpanzee
VerspreidingD.R. Congo (ten zuiden van de Congo-rivier)
Voedselfruit, bladeren, bloemen, zaden, insecten
Leeftijd40 jaar
Lengtetot 1,2 m (mannetje), 1 m (vrouwtje)
Gewicht38 kg (mannetje), 30 kg (vrouwtje)

De bonobo is een mensapensoort die sinds1929 als aparte soort wordt beschouwd. Daarvoor werden ze als ondersoort van de chimpansee gezien en nog steeds worden we ook wel 'dwergchimpansee' genoemd. Het duidelijkste verschil met chimpansees is dat bonobo's altijd een donker gezicht hebben. Hun gedrag verschilt ook. Bonobo's leven meer in de bomen en ze zijn een stuk vredelievender dan chimpansees. Veel conflicten in de groep worden opgelost door liefkozingen en seks.

Door vernietiging van hun leefgebied en door jacht is hun aantal sterk achteruitgegaan. In totaal leven er nog tussen de 10.000 en 50.000 bonobo's. Het Wereld Natuur Fonds steunt de totstandkoming en het beheer van reservaten waar bonobo's veilig in het wild kunnen leven.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X